Kvalitetssäkrad: 

Utbildningen är kvalitetssäkrad av Kroppsterapeuternas Yrkesförbund. Kroppsterapeuternas Yrkesförbund är Sveriges största branschorganisation inom hälsa och friskvård. Du som kostrådgivare från IntensiveKost kan ansöka om medlemskap hos hos KrY. Ett medlemskap innebär trygghet för dina klienter, försäkringar, ett stort nätverk och många andra förmåner. 

Utbildningens längd och upplägg:

Tre veckor - ca 100 timmar totalt. Vi håller lärarledda onlineföreläsningar live på kvällstid kl 17.00-21.00 måndag-fredag under de första två veckorna. Den tredje veckan är avsedd för självstudier och avslutas sedan med en praktisk helg och tentamen. Alla föreläsningar spelas in och sparas i en Google drive-mapp som du kommer få ta del av, på så vis kan du lyssna på föreläsningen i efterhand om du inte har möjlighet att delta vid livetillfället, både inspelningar och pdfer finns i mappen.

Du kommer även läggas till i en Facebookgrupp där länken till samtliga föreläsningar kommer delas samma dag som föreläsningen hålls. I denna grupp kan du också ställa frågor och knyta kontakt med både dina kursskamrater och föreläsare. Inbjudan och länk till facebookgruppen får du i samband med din anmälan.

Kursmaterial:

Allt kursmaterial ingår i priset. I priset ingår även maten under den praktiska helgen, både för lördag och söndag. 

Kostdataprogram:

I priset ingår DietistNet som är ett datorprogram för näringsberäkning. Ett bra verktyg för alla som arbetar med kostscheman och näringsberäkningar. DietistNet får man även tillgång till efter avlutad utbildning.

Vi samarbetar även med NutritionData som är ett proffesionellt program för näringsberäkning, kostrådgivning och träningsrådgivning. Vi använder programmet under utbildningens gång. Alla får möjlighet till fortsatt användning av NutritionData till rabatterat pris efter avslutad utbildning.

För vem är utbildningen?:

IntensiveKost är till för dig som vill bli kostrådgivare. Vi vänder oss till dig som är personlig tränare, sjukgymnast, eller dylikt och vill vidareutbilda dig inom kost och hälsa. Till dig som har ett personligt intresse och vill fördjupa dig inom kost och hälsa. Till dig som vill jobba som kostrådgivare, kostcoach eller hälsocoach.

Praktisk helg i Stockholm:

Sista helgen i kostrådgivarutbildningen kommer vi ägna åt matlagning med fokus på en sammansättning av hälsosamma måltider för både viktnedgång och allmän hälsa. Vi kommer laga mat från grunden där målet är att behålla näring och smak. Vi kommer tillsammans laga all mat och äta ihop. Vi kommer även laga hälsosamma snacks och mellanmål. 

Utöver matlagningen kommer ni att få testa på en del av de verktyg vi går igenom som är viktiga under en hälsoanalys med klienter. Bioimpedansvåg, kaliper mätning, blodtrycksmätning och klassiska frågeformulär för kostanalys. 

Detta sker på PS Matsal, Nytorgsgatan 42, från kl 9-15 på lördagen och 9-16 på söndagen.

Den praktiska helgen är inte obligatorisk, men vi hoppas att helgens matlagning och träff bidrar till inspiration och en bra receptbank att ta med sig. Sista dagen har vi examination på plats i Stockholm alternativt examination på distans.

Praktiska helgen ingår i utbildningen. Länk till anmälan

Tentamen:

Ni får 4 timmar på er att skriva tentamen.

Provet kan skrivas på plats under den praktiska helgen eller skrivas online.

För onlineprov mailar du till info@intensivekost.se och meddelar oss tid och datum då det passar dig att skriva.

Blir du godkänd kommer du få din kostrådgivarlicens hemskickad på posten i form av ett diplom.

Förkunskaper:

Inga förkunskaper krävs för att gå vår kostrådgivarutbildning. Vi kommer gå igenom allt material från grunden, och vi har även avsatt fem dagar för instudering inför tentamen.  

Kursinnehåll:

Grundläggande Näringslära

-Vi går igenom grunderna i näringsläran. Vi lär oss om kolhydrater, proteiner, fetter, vitaminer, mineraler, antioxidanter, fria radikaler, hormoner, glykemisk index (GI), glykemisk belastning (GL), energiomsättningen, matsmältningen. Vi går igenom benämningar och begrepp, energibehov, BMR, och olika faktorer som påverkar dessa.

Hälsoanalyser & Kroppssammansättning

- I denna del går vi igenom vilka verktyg du som kostrådgivare kan använda i mötet med klienten. Vi tittar på olika metoder och verktyg för att mäta kroppsfett, blodsocker, blodtryck, muskelmassa, BMI, bukomfång och vikt. Vi tar även upp vilka värden som är inom riskzon för ohälsa och även skillnader på de olika hälsoanalyser.

Guide i Matbutiken

- I denna del går vi igenom grundläggande livsmedelskunskap, produkter och sektioner i matbutiken. Vi går igenom näringsdeklarationer och näringsinnehåll för olika produkter. Hur läser man av innehållet i en produkt? Vad är functional foods? Superfoods? nyckelhålet? Hur skiljer sig kravmärkt och ekologiskt? Vi tittar på de vanligaste benämningarna och skillnader på dessa. Vi går igenom alla hyllor i matbutiken från kryddor till kött, juicer, spannmål och baljväxter.

Kosttillskott

- Vi pratar om vad kosttillskott är. Vi pratar om de olika behoven, brister, mat och forskning. När tar man respektive kosttillskott? Vi tar upp ca 30-40 kosttillskott och tar upp en del påståenden kring dessa. Här lyfter vi tyngden av vad forskningen säger.

Kost för Vegan/Vegetarian

- Vi pratar om begrepp och benämningar, produkter och råvaror. Vi ägnar en hel del tid på vegankost och sammansättningen av måltider för olika ändamål. Kan man bygga muskler utan kött? Vilka brister kan uppkomma? Hur får du i dig all protein?

Dieter & Kostråd

- Här går vi igenom de vanligaste dieterna, vad de grundas i och hur de ger effekt. Vi tittar på vilka rekommendationer som finns idag och vilka kostråd som ges. Vi lär oss hur man beräknar energibehovet. Vi tittar på de olika faktorer som avgör och jämför olika klientfall.

Ätstörningar

- Vi tar upp de vanligaste ätstörningarna idag såsom BED, BDD, ortorexi, anorexia nervosa, bulimia nervosa. Vi tittar på olika symptom och den hjälp/behandling som finns tillgängligt. 

Kost & Sjukdom

- Här pratar vi om våra vanligaste folksjukdomar och livsstilssjukdomar, vad dessa är, hur de uppkommer och vad man kan göra för att motverka de. Vi går igenom preventiv näringslära och kostens betydelse för hälsan. 

Tävling & Fitness

- I denna del går vi igenom de olika grenarna inom fitness och vad det innebär att tävla. Vi går genom kosten, förberedelserna, självaste tävlingen och hur man återgår till en vardag efter månader av diet och träning för tävling. Vi går även igenom den mentala utmaningen och hur man kan handskas med det.

Kost för Gravida, Ammande, Barn & Äldre - hela livscykeln

- I denna del går vi igenom kosten för gravida, ammande, barn och även vad som är viktigt att tänka på gällande tonåringar och äldre. Vi tar upp vilka näringsämnen som är extra viktiga under de olika faserna och i vilken mängd. Vi går igenom vad en bristande kost kan ha för konsekvenser för de olika grupperna och hur vi kan jobba preventivt via kosten.

Kost & Träning

- Ska alla äta lika mycket? Här går vi igenom de olika kostbehov som finns för olika målsättningar. Vi går även igenom idrottsnutrition, med extra fokus på proteiner, kolhydrater och fetter, hur man ska tänka kring träning och resultat.

Målsättning & Verktyg

- Hur sätter man mål? Vad är rimliga mål? Här går vi igenom olika verktyg och tips på hur man bemöter klienten. Vi testar att använda de olika metoderna under utbildningens gång.

Kostupplägg, exempel & övningar

- Vi ger alla deltagare tillgång till DietistNet under utbildningens gång och även att använda efter avklarad utbildning. Vi går igenom flertalet fiktiva klientfall, hur man använder kostdataprogrammet och hur man lägger upp kostschema för olika mål/behov. Vi övar på detta under utbildningens gång. Alla deltagare får även tillgång till NutritionData under utbildningens gång.

Huskurer, kosttillskott & folkmedicin

- Vi tittar på vad det finns för studier och vad forskningen säger om olika preparat som idag är populära. Vi tar även upp skillnader på västerländsk medicin och traditionell medicin. 

Att jobba som Kostrådgivare

- Vi går igenom rollen som kostrådgivare. Vart och hur man kan jobba med yrket, vilka nätverk och forum man kan få stöd ifrån. Arbetsplatserna för en kostrådgivare är många och vi tar upp våra erfarenheter kring yrket.

Matlagning, hälsoanalyser & Examination

- Sista helgen i utbildningen finns möjlighet att träffas i Stockholm. Vi ägnar hela lördagen åt att laga ca 30 recept uppdelade i mindre arbetsgrupper, vi äter ihop och lär känna varandra. På söndagen får gruppen testa på olika hälsoanalyser och hur man använder dessa verktyg på klienter. Möjlighet finns att skriva prov på plats under söndagen eller online. Provet tar ca 4 timmar.

All mat/råvaror ingår i utbildningen under den praktiska helgen.

Filmvisning, statistik & Studier

- Vi tittar på hur man söker information, hur man läser studier och forskningsrapporter, vilka sökmotorer och databaser man kan använda för att söka rapporter. Vi går igenom en del fakta och statistik kopplade till kost.

Myter & Sanningar

- Det finns många påståenden om kost. Vi tittar på de klassiska myterna och presenterar korrekt information. 

Kontaktinformation:

Utbildningsansvarig: Maria Michael 

Email: info@intensivekost.se 

Tel: 0762-557007

Instagram: @intensivekost 

Facebook: facebook.com/intensivekost