Vegansk kost består inte endast av köttsubstitut, precis som en allätares kost inte endast består av bacon! 

 
 

Det som började som ett inlägg på instagram blev istället ett blogginlägg! Det är mycket skriverier och inlägg just nu om vegokött och köttsubstitut. Det finns en studie som nyligen publicerats där man tittat på mikronäringen, specifikt järn och zink i köttsubstitut. Man har sett att mängden järn och zink i en del av dessa inte tas upp lika effektivt av kroppen som de gör från animaliskt kött. Man tittade på produkterna separat och inte som en del av en måltid. Du kan läsa hela studien HÄR. Denna information har spridits i olika kanaler på ett missvisande sätt och därför vill jag lyfta ämnet här i bloggen.

Vill börja med att nämna och förtydliga att järnbrist är ett globalt problem och inte ett problem som uppkommit med introduktionen av vegokött. Planerar vi kosten någorlunda och äter en varierad kost så är varken vegokött eller vegoost något som bidrar till näringsbrist eller påverkar ditt välmående negativt. 

Du äter 3-5 måltider per dag, sju dagar i veckan. Med lite planering kan du äta av allt! Oavsett kosthållning så förespråkar vi (dvs. i dagens kostråd) en balanserad kost som inkluderar färska frukter, grönsaker, rotsaker, baljväxter, spannmålsprodukter, omättade fettkällor, fiberrik mat och fullkornsprodukter. Så om proteinkällan varierar mellan olika källor så är det helt ok! 

Du behöver inte få i dig just järnet från din vegohamburgare, för vad är alternativet? Burgaren gjort på rött kött? Hm, även rött kött och chark (enligt slv) ska vi skära ner på till max 500 gram per person per vecka. 

Och återigen, en måltid består av många olika komponenter.

Problemet jag ser är att många (en del hälsoprofiler och individer på sociala kanaler) tar denna information och målar upp vegokött som dåligt. Plötsligt blir det en fråga om mikroämnen och vad produkten saknar istället för vad den innehåller… Det är proteinkällor de främst är och inte en källa till en rad andra näringsämnen. Detta får folk att tro att hela produkten är dålig? Dålig för vad? Plötsligt blir det även ohälsosamt och giftigt…onaturlig och ultra processade (som dessutom ofta speglas som en och samma sak men så är inte fallet).

Köttsubstitut är i de flesta fall fortfarande produkter med bra mängd protein (även bra mängd fibrer och mindre mättat fett jämfört med animaliska motsvarigheter) som kan underlätta proteinintaget och förenkla vardagen för många. Dessutom visar den studien (som vi nämner längre upp) en enorm potential för vidareutveckling av köttsubstitut.

Sen vill jag även lyfta att det är Vi konsumenter som ställer otroligt höga krav på maten. Hur likt ett substitut är dess motsvarighet är viktiga delar huruvida ett företag lyckas och överlever idag. En burgare eller en filé ska se ut som den animaliska motsvarigheten annars köper vi den inte. Det finns även vegoburgare som ”blöder” när du tar en tugga (spetsat med rödbeta och ej blod såklart) 

Maten betygsätts i olika sociala medier och tidningar utefter hur nära det smakar och ser ut som en burgare, nugget eller filé, det betygsätts inte utefter näringen i den typen av produkter. Så hela syftet med köttsubstitut är att dessa ska efterlikna dess motsvarighet och kopiera smak, utseende och struktur. Näringen blir tyvärr sekundär. Då får man komplettera med annan näringsrik mat, vilket jag hoppas man ändå gör som en naturlig del i en balanserad och varierad kost. 

Vegokött jämförs också med produkter som använder hela råvaran, tex tempeh. Men det är inte samma typ av produkter. I substitut använder vi delar av råvaran som ger önskad effekt, dvs för att skapa viss typ av konsistens, smak eller ökad proteininnehåll. Vill vi bevara hela ärtan eller sojabönan blir det en annan typ av produkt, tex grönsaksbiff, tempeh eller falafel du äter, vilket också finns att köpa. Variera dina måltider så blir det toppen!!!!

Jag är personligen förespråkare av ärlig marknadsföring och tycker inte vi ska ange sådant på paketet som inte är relevant och som är vilseledande. I detta fall med köttsubstitut så är de för det mesta en proteinkälla. Att vissa mineraler saknas gör inte hela produkten i sig till ett dåligt livsmedel eller ohälsosamt.

Jag har sagt det förr och säger det igen. Vår befolknings ohälsa grundas inte i valet av enstaka produkter utan det är mycket större än så. Våra livsstil och våra matvanor över tid är mer avgörande än det som saknas i köttsubstitut eller andra vegoprodukter. 

Mvh,

Maria Michael

Ps. Under utbildningen går vi igenom vad växtbaserad kost betår utav och hur vi kan säkerställa näringsbehovet!


Mer om IntensiveKost

IntensiveKost är en ledande utbildning för blivande kostrådgivare. Vår utbildning är kvalitetssäkrad och efter utbildningen blir man diplomerad kostrådgivare.

Vi har 4,9/5 stjärnor på Trustpilot!

Maria Michael