Vad händer vid blotta åsynen av mat?
Det vattnas i munnen och pupillerna vidgas - framför dig står en läskande och väldoftande måltid. Att maten påverkar oss känslomässigt och fysiologiskt förstår nog de flesta - men visste du att redan innan du satt tänderna i första biten så frisätts hormonet insulin?
Insulin är ett blodsockerreglerande hormon som har som uppgift att ta hand om framförallt glukos (socker), som tagits upp genom tarmväggen, och transportera det in i cellerna så att blodglukos håller en bra nivå. Blodglukos (blodsocker) ökar efter måltid och då frisätts insulin för att ta hand om sockret genom att transportera det till och in i cellen. Blodglukos sänks då (ut ur blodet, in i cellen).
Nu har man för första gången kunnat påvisa att insulin frisätts vid blotta åsynen och doften av en måltid. Forskare har lyckats identifiera en för sammanhanget tidigare okänd inflammatorisk faktor vid namn interleukin 1 beta (IL1B). IL1B är sedan tidigare endast känt som inflammationsmarkör i immunförsvaret.
Bara vi ser eller känner doften av en måltid så stimuleras immunceller i hjärnan vilka kortvarigt utsöndrar IL1B. Detta påverkar i sin tur det autonoma nervsystemet via vagusnerven (kroppens största nerv; en signalväg mellan hjärnan och kroppens inre organ). Signalen skickas därefter till bukspottkörteln där insöndring av insulin stimuleras.
Chockerande för forskarna
Vid sjuklig övervikt ser man att denna process, där insulinutsöndringen sker redan innan första tuggan, är störd. Hos friska individer vet man nu att det däremot är en faktor som är ansvarig för en normal insulinsekretion. Forskarna som upptäckte kopplingen mellan den inflammatoriska markören, IL1B, och normal insulinutsöndring blev chockade över detta fynd eftersom den inflammatoriska faktorn även kopplas till utvecklingen av typ 2 diabetes. Denna typ av diabetes anses orsakas av kronisk inflammation som skadar de insulinproducerande betacellerna i bukspottkörteln. I detta sammanhang så frisätts överdrivet stora mängder IL1B - vilket då leder till höga inflammationsmarkörer. I kliniska studier undersöker man just nu möjligheten att använda hämmande ämnen för att minska på denna inflammation vid diabetes typ 2.
Sammanfattningsvis
Att insulin spelar en livsviktig roll för oss är sedan länge känt - men att frisättningen börjar långt innan maten tuggas och sväljs är ny kunskap. För detta spelar interleukin 1 beta, IL1B, en viktig roll i att sammankoppla våra sensoriska upplevelser av mat (att vi ser och känner doften av en måltid) med efterföljande neurologisk förmedlad insulinsekretion. Det är alltså tack vara denna inflammationsmarkör (IL1B) som insulinfrisättningen kan ske så tidigt.
PS. I utbildningen går vi bland annat igenom matsmältningssystemet, blodsockerreglering och olika hormoner, däribland insulin.
Med vänliga hälsningar,
Nina Holmberg Skoglund
Källor:
Sophia J Wiedemann, Kelly Trimigliozzi et al.
The cephalic phase of insulin release is modulated by IL-1β
Cell Metabolism (2022): 10.1016/j.cmet.2022.06.001
Mer om IntensiveKost
IntensiveKost är en ledande utbildning för blivande kostrådgivare. Vår utbildning är kvalitetssäkrad och efter utbildningen blir man diplomerad kostrådgivare.