Tallriksmodellen - bu eller bä?

Visste du att det finns flertalet tallriksmodeller på livsmedelsverkets hemsida?

Jag vågar påstå att tallriksmodellen är underskattad och i vissa fall missförstådd.

Låt oss förklara och förhoppningsvis lugna folkets oro över tallriksmodellen.

Tallriksmodellen är inte individanpassad. Men vad den fastställer är att en person som äter en liknande fördelning i sina måltider får i sig det man så gärna vill uppnå, variation i kosten! Vilket i sin tur säkerställer det generella näringsbehov vi har för att må bra med både makro- och mikronutrienter.

Tallriksmodellen är indelad i 3 delar:
Del 1: Grönsaker och rotfrukter. En stor del av tallriken innehåller livsmedel från denna grupp.
Del 2: Potatis, pasta, bröd eller gryn som ris, bulgur, mathavre och matkorn, glutenfria alternativ och gärna fullkornsvarianter.
Del 3: Proteiner från tex fisk, kyckling, ägg och baljväxter, som bönor, linser och ärter.

Tallriksmodellen berättar inget om energiinnehållet, den visar enbart proportioner mellan de tre olika delarna så en sådan tallrik kan innehålla 350 kalorier eller 850 kalorier. Beroende på mål och person så kan man ändå anpassa mängden mat. Så ja, det kanske går att individanpassa innehållet ändå? När en person har ett viktmål som exempel, så är det ändå en varierad kost vi förespråkar. Och enklast är att äta enligt tallriksmodellen så gott det går! När man vill upp i vikt så ökar man det totala energiintaget och mer av alla makronutrienter, så modellen kan ändå se någorlunda likadan ut bara det att mängderna ändras. Vill man gå ner i vikt minskar man på det totala energiintaget och därav minskas lite av alla makronutrienter, även här ser det procentuellt (proportionerna) nästan likadant ut på tallriken.

Skärmavbild 2021-04-14 kl. 09.42.03.png

Givetvis är det inte exakt så man behöver äta, för en del gäller det mer kolhydrater och för andra mer protein eller grönsaker. Därför hittar man en av dessa två modeller som passar en själv eller klienten.

 Våra kostråd är inte baserade på humbug. 
Näringsrekommendationerna baseras på data om behov och hälsoeffekter av näringsämnen. Kostråden är en översättning av näringsrekommendationerna till faktiska matvanor och portioner, och visar hur man kan äta för att få i sig tillräckligt med makronutrienter och mikronutrienter. De grundas på evidens om livsmedel, kostmönster och hälsoeffekter, utgår från aktuella matvanor och utbud av livsmedel samt tar hänsyn till aktuella och viktiga hälsoproblem. Livsmedelsverkets kostråd utgår från och uppdateras med NNR 2012 som grund, samt riksmaten 2010-2011* och aspekter som miljö, mikrobiologi och toxikologi. Läs mer om Skillnaden på näringsrekommendationer och kostråd här.

Våra folkhälsoproblem beror inte på att vi följer tallriksmodellen och de kostrekommendationer som finns. Tvärtom. Det är mer mat och en mer ojämn fördelning mellan våra makroämnen som tyvärr ligger till grund för det.

För vem passar inte tallriksmodellen?

Personer som äter en ketogen kost, typ LCHF eller liknande. Då blir det knepigt med kolhydraterna eftersom dietens grundpelare är fett, och mycket av det.

Stenålderskost, samma här med kolhydraterna. Man anser inte människor åt mycket kolhydratkällor innan stenåldern, att det är ett modernt påhitt. Man utesluter alltså alla spannmål, de flesta rotsaker, baljväxter och även en hel del frukter (och mejerier plus lite till) Här är fett och protein i fokus.

Diabetiker?
Njaaae, man utesluter inte kolhydrater, utan väljer då gärna långsamma kolhydrater såsom fullkorn, baljväxter och rotfrukter. Och extra viktigt med en variation på tallriken (dvs protein och fett tillsammans med kolhydrater på tallriken) så magsäckstömningen sker långsamt och blodsocker stiger då inte snabbt eller mycket på en gång.

Många har en gammal bild av tallriksmodellen. Tallriksmodellen har ändrats och reviderats under åren. Är du genuint intresserad av vad tallriksmodellen faktiskt innebär? In och läs på livsmedelsverkets hemsida. 

Mvh,
Maria Michael

Ps. På IntensiveKost går vi igenom vikten av varierad kost för hälsan och hur du kan uppnå det.


Mer om IntensiveKost

IntensiveKost är en ledande utbildning för blivande kostrådgivare. Vår utbildning är kvalitetssäkrad och efter utbildningen blir man diplomerad kostrådgivare.

Vi har 4,8/5 stjärnor på Trustpilot!