Keto - vad innebär det?
Vad innebär egentligen en ketogen kost? Gör den verkligen sådan magi med kroppen som många keto-förespråkare påstår? Vad är det egentligen som sker i kroppen när vi hamnar i ketos?
Låt oss först reda ut begreppet ketogen. Den ketogena kosten är från början en behandlingsmetod för epilepsi. Kosthållningen kan sägas vara en slags LCHF-kost, men med ännu mer fett och ännu mindre kolhydrater i syfte att kroppen ska använda fett som primärt bränsle. Fördelningen ser ut som följande:
Fett: ca 80 E%
Protein: ca 15 E%
Kolhydrater: ca 5 E%
För att översätta detta till gram kan vi utgå från ett energibehov på 2000 kcal. Detta blir då 177 gram fett, 75 gram protein och 25 gram kolhydrater.
Utan att kommentera det går vi vidare. Syftet med kosten är att hamna i s.k. ”ketos”. När vi äter stora mängder fett och små mängder kolhydrater kommer fettsyrorna att ombildas till det som kallas för ketoner, vilka sedan används som energi av kroppen i stället för kolhydrater.
Inom den ketogena kosten rekommenderar man bland annat följande livsmedel;
Protein – Kyckling, fisk, fläsk, ägg, ko, inälvor
Fett – smör, olja, avokado, ister, ankfett, fiskfett, grädde, creme fraiche
Kolhydrater – Broccoli, blomkål, brysselkål, svamp och andra grönsaker som växer ovan jord, helst tillagade och ej råa.
Följande livsmedel ska uteslutas;
Sötningsmedel, mejerier (undantaget grädde och creme fraiche), koffein, processat, mjöl, alkohol, soja, havre, socker (inkl. fruktsocker), frukt, alla typer av bröd & kex, alla nötter och frön (undantaget linfrön och macadamianötter).
Ketodieten lyfts ofta fram i viktminskningssammanhang, men en del ketoförespråkare menar på att det ska optimera hormonerna och läka kroppen inifrån, viktminskning ska inte alltid vara i fokus. Det talas också om att ketogen kost maximerar kroppens fettförbränning.
Här behöver vi ställa oss några frågor; behöver vi optimera våra hormoner? På vilket sätt ska det läka kroppen inifrån? Behöver vi läka kroppen inifrån? Gällande att ”maximera fettförbränningen” kan det vara något missvisande, då det syftar till kroppens förmåga att använda fett som energikälla snarare än att förbränna det fett som finns på kroppen.
En del studier har visat på positiva resultat hos överviktiga kvinnor med PCOS (Polycystiskt Ovarialsyndrom) då i form av viktminskning, lägre BMI, minskning av glukos, insulin och testosteron samt en ökning av östrogennivåer. Här är frågan; är viktminskningen en bidragande faktor eller hade man fått samma resultat utan viktminskning?
Många av de hälsoeffekter som associeras med en ketogen diet kan härledas till en medföljande viktminskning. De studier som gjorts på ketogena dieter är oftast gjorda på människor med någon form av sjukdom eller övervikt, utbudet av studier på friska personer är desto sämre och det är därmed svårt att nämna några hälsofrämjande effekter av denna kosthållning för personer som är friska.
Potentiella fördelar
Eftersom ketogena dieter utesluter/minimerar kolhydrater kan det bidra till att man minskar intaget av skräpmat, godis, snacks, bakelser och liknande då dessa ofta innehåller en hel del kolhydrater. En del upplever att de känner sig mer mätta på den höga andelen fett. Väljer man rätt livsmedel täcker man väl sitt behov av de hälsosamma fleromättade fetterna. Man har även sett en minskning i det fastande blodsockret hos de som äter ketogent, oberoende av viktminskning. Detta är mest en fördel för de som har högt blodsocker, för en frisk person med normalt blodsocker behöver man inte försöka sänka det.
Potentiella nackdelar
En hög andel fett i kosten kan öka LDL, det ”onda” kolesterolet, och därmed även det totala kolesterolet, vilket kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdom. Framför allt om man får i sig mycket mättade fetter, som lätt kan hända om man inte har koll på de olika fetterna. I och med att man utesluter produkter som t.ex. frukt, nötter, frön och i princip alla kolhydratkällor kan man också drabbas av brist på kostfibrer, samt en del vitaminer och mineraler. Man har också sett en försämrad prestationsförmåga i en del studier, sett till både styrka och uthållighet. Dock finns det studier som även visar motsatsen.
Så för att sammanfatta det hela så ger en ketogen kost troligen inga viktiga hälsofördelar för en frisk individ. En fungerande kropp kan ”läka” sig själv och har hormoner i balans. Misstänker man en hormonell obalans eller övriga fysiska problem bör man i första hand vända sig till läkare.
Det kan ha vissa positiva effekter för personer med t.ex. högt blodsocker eller PCOS.
En del personer uppger att de mår bättre av ketogen kost, och det finns inget fel i att äta ketogent så länge man har koll på vilka fetter man får i sig och att man täcker sitt behov av alla näringsämnen. Men bara för att en eller flera personer mår bra av det betyder det inte att det fungerar för alla. ”Det funkar för mig” är ingen garanti för att det kommer funka för dig.
Vi förespråkar en allsidig och varierad kosthållning som inkluderar alla makro- och mikronutrienter.
Med vänlig hälsning,
Ellen Nielsen
P.S. På IntensiveKost går vi igenom vikten av en allsidig och varierad kost som täcker vårt energi- och näringsbehov.
Mer om IntensiveKost
IntensiveKost är en ledande utbildning för blivande kostrådgivare. Vår utbildning är kvalitetssäkrad och efter utbildningen blir man diplomerad kostrådgivare.
Vi har 4,8/5 stjärnor på Trustpilot!