Lagom – Ninas nyckel till balans
Solens strålar omger mig med sin värme, fåglar kvittrar sina olika sånger runtomkring och jag njuter av att sitta ute i shorts och sport-bh, i ett precis lagom varmt sommarväder. Efter en mättande grötfrukost känns kroppen harmonisk och andetagens vågor rör sig lugnt och metodiskt genom mig.
För en liten stund sedan, när jag klickade upp en stor sked jordnötssmör på frukostgröten mindes jag hur jag förr stod med matvågen och mätte upp exakta 25 g. Hur 24 eller 26 absolut inte dög. Hur 26 g hade kunnat ta mig åt helt fel håll i livet. Det fick mig vidare att reflektera över hur resten av mina rutiner under dagarna då, förr, gick i liknande spår. Livet bestod av matlådor, hålltider för matintag, exakta mått och gram för allt jag åt och ett konstant inmatande av information i kostregistreringsappar. Även om jag i princip åt samma sak varje dag - det var lite lättare att hålla sig på sina exakta kalorier och proteinintag då.
En annan stor kontrast är hur jag idag kan sitta ute i såhär korta shorts, och endast en sport-bh - och visa magen! Och LÅREN…!? Jag ler när jag skriver detta för just nu är jag istället bara väldigt tacksam över min starka, friska kropp som burit mig genom livet, trots allt jag utsatt den för. Min kroppshets känns som en avlägsen vålnad som inte stör mig så värst mycket längre, och uppfattningen av hur en snygg kropp ser ut är mindre intressant, i jämförelse med en hälsosam kropp fylld av energi och livslust.
När jag tidigare har jämfört min dåvarande livsstil med andra har det inte verkat osunt i mina ögon - det är ju en livsstil. Jag mår ju bra. Men ramarna jag satte upp för mig själv var väldigt begränsande, och i vissa fall extrema. Konstanta mål som hängde över mig var viktminskning och en tightare kropp, större muskler och… Nej, där tog nog faktiskt målen slut. Mycket exteriört; mycket utseende och bygga en imponerande fasad. Men var tog måendet vägen? Var fanns fokus på en hälsosam, funktionell och stark kropp? Nej, skitsamma om jag var klen i min vardag - bara jag kunde lyfta X antal kg i knäböj och fortsatte hålla ut med min strikta kost. Att min IBS-mage sedan var i konstant obalans, att ångesten bara var en runda på Instagram bort, att träningen oftast inte kändes stimulerande och att jag lätt kände mig låg och orkeslös - det är väl smällar man får ta för fitnesslivet!
Men allting går tills det inte går längre, och sakteligen började min kropp sätta sig på tvären alltmer. Förstoppning, ländryggssmärtor, knäsmärtor, ischiasbesvär, sömnlöshet, stress, försämrat minne… Tillslut kommer man väl till en gräns där det inte riktigt är värt det längre.
Genom allt detta har jag stått på en grund av näringslära, kostrådgivning och personlig träning. Men trots all kunskap hade jag inte tillämpat den väl på min egen kropp. Så jag började tänka mer på näringen i maten och mindre på hur mycket kalorier allt innehöll. Mer grönsaker, frukt, bär och nötter. Ja, ett ökat kostfiberintag rent generellt samtidigt som matvågen plockades fram alltmer sällan. Jag hörde tipset “jaga näringen” i något sammanhang och tycker det stämde in bra på min nya filosofi.
En annan viktig aspekt av min lilla hälsoresa är att jag känt efter mycket mer - hur får detta mig att må? Hur känner jag efter jag ätit stora mängder godis? Hur mår kroppen om jag tränar 6 dagar i veckan och äter så lite jag bara orkar? Om magen kraschar efter tredje proteindrinken för dagen, kan det vara en signal att det inte riktigt funkar…? Och i samma spår; hur mår jag efter den där tallriken fylld av grönsaker, fullkorn och annan näringsrik mat? Hur mår jag om jag tränar sånt jag trivs med, för att hålla långsiktigt och orka med min vardag, här och nu?
Istället för tänket “jag ska ALDRIG mer äta onyttigt!” så tillät jag mig själv att äta sånt jag kände att jag kunde njuta av, i lagom mängder. Plötsligt fanns då inget sug efter 1 kg lösgodis på helgen. När allt är tillåtet är det inte längre lika lockande. När större delen av kosten dessutom innehåller mycket kostfiber och fullkorn som ju mättar väldigt bra, finns inte mycket plats kvar för annat såsom “tomma kalorier” och skräpmat.
Istället för tänket “jag MÅSTE träna alla mina pass i veckan!” så kände jag dagligen efter vad kroppen bad mig om. Ska jag styrketräna? Ska jag ut i skogen och springa? Eller gå? Är det bara ett grundande yogapass som kommer tjäna mig bäst idag? Att se på all aktivitet som gott nog, och sluta försöka pussla ihop intensiv träning med en trött och sliten kropp kan vara en av de bästa insikterna jag gjort. Lusten till livet och glädjen i varje dag får en ärlig chans att gro då.
Jag antar att jag fick nog av att må dåligt. Och när jag slutade jobba emot kroppen och dess signaler, och istället började samarbeta - vilken känsla! Vilken energi! Och om vi nu ändå ska dra in exteriören i det hela så har jag aldrig varit i så bra form jag är i nu. Och detta utan att behöva räkna kalorier och registrera all mat.
Om jag skulle sammanfatta allt det här med ett enda ord så skulle det bli det fantastiska ordet lagom. Något som för mig alltid låtit så osexigt och tråkigt - något för “medelsvenssons” och för de som inte vill ha ut det där lilla extra ur livet. Ja, så lät det i mitt huvud. Nu vet jag att det är en värdefull nyckel och ett fantastiskt motto. Något som håller mig grundad men samtidigt vågar smaka på livet, så att säga.
Här kommer tre korta tips till dig som försöker hitta till en hälsosam och långsiktig balans i din hälsa.
Se holistiskt på din hälsa. Att bara tänka kost och träning tar dig bara så långt. Snart måste även resten av livet kunna vävas in om det ska kunna bli tal om en livsstil; alltså något som du kan fortsätta med och trivas med livet ut. Snabba lösningar, extrema dieter, för mycket/för lite träning, för lite sömn - alla dessa parametrar är starkt stämplade med ett bäst före-datum.
Hitta en eller flera träningsformer som du och din kropp trivs med! Går du med smärtor och stress över allt som ska göras så finns det definitivt bättre upplägg som väntar på dig.
Låt mat vara vackert, närande och njutbart! Inte bara bränsle för att bilen ska rulla vidare. Människan har samlats runt mat sedan urminnes tider; det är något socialt och kulturellt och definitivt ett nöje som man inte behöver beröva sig från för fysiska resultat. Säg aktivt JA om du vill fika och njut då, och säg aktivt NEJ om du faktiskt inte vill, och låt inte vissa livsmedel förenas med skuld och ångest.
Låt näringsrik mat med mycket kostfiber och fullkorn utgöra största delen av din kost. Då kommer du må bättre, orka mer, slippa slaveriet under sötsuget och dessutom inte ha så mycket plats över till den där maten du ändå inte mår bra av.
Livet är för kort för att inte komma överens med kroppen, leva och njuta!
Med vänlig hälsning,
Nina Holmberg Skoglund
Ps. På IntensiveKost går vi igenom alla olika delar i begreppet hälsa och vad det innebär.
Mer om IntensiveKost
IntensiveKost är en ledande utbildning för blivande kostrådgivare. Vår utbildning är kvalitetssäkrad och efter utbildningen blir man diplomerad kostrådgivare.
Vi har 4,8/5 stjärnor på Trustpilot!
Gratis PDF - En nybörjares guide till Kost!
En guide för dig som vill lära dig grunderna i kost. I guiden listar vi vilka våra viktiga näringsämnen är och vad de har för funktion.
Ladda ner IntensiveKost guide gratis idag!