Gigantiska portioner!

Portionsstorlekar nu och då

Trippla kött på burgare, Sveriges största pizza eller glasskiosken som är känd för sina gigantiska kulor glass. Så var det inte förr! De senaste 50 åren har portionsstorlekar ökat i storlek, i vissa fall flera hundra procent. Det kanske låter unikt eller annorlunda men faktumet är att det inte längre är något speciellt med större portioner. Många har följt trenden och serverar större och större portioner. Det har i många fall blivit det nya “normala” .

Snabbmat som burgare, pizza, korv, kebab, pommes frites har ökat i storlek men även andra typer av mat som bullar, bröd, muffins, kakor, godispåsar och dryck finns i större storlekar än tidigare.

Sedan 1970 talet har vi sett den största förändringen i portionsstorlekar och parallellt har vi även sett en viktökning bland befolkningen. Är det en slump eller finns det ett samband? Givetvis är det många faktorer som spelat in i den stigande vikten bland världsbefolkningen och inte enbart portionsstorlekar. Däremot kan vi konstatera att vi äter mer idag än tidigare. Energimängden i en portion ökar när portionsstorleken ökar, oavsett om det är en måltid hemma eller på restaurang.

Energibehovet vs. portionerna vi äter

Tittar vi på energibehovet hos en normalaktiv person (tex. jag själv - kvinna, 40år, medelaktiv) hamnar energibehovet på ungefär 2100kcal. Ca 2100kcal ska då fördelas över dagen. Om jag äter frukost, lunch och middag plus 2 mellanmål så ska ungefär de större måltiderna innehålla vardera 25% av den totala energin och mellisar lite mindre. Det betyder att en frukost, lunch eller middag bör ligga någonstans runt 500-525kcal/måltid om jag äter 3 måltider per dag plus mellanmål.

Centrum för tillämpad näringslära gjorde en stor analys av restaurangluncher och resultatet visade att en måltid på restaurang, café eller snabbmatskedja hamnar på runt 950kcal i snitt och 50 gram fett . I vissa fall mycket mer och i andra fall lite mindre. 

Äter vi då flertalet av våra måltider ute så är ju matematiken ganska enkel. Jag skulle då definitivt hamna på ett energiöverskott om många av mina måltider under dagen och veckan bestod av restaurangmat. Detta är enbart maten, inte ens sånt vi småäter på eller unnar oss med tex vissa kvällar och helger. 

I tabell nedan från The Washington Post hittar vi måltider från vissa restauranger i USA som jämför energiinnehållet i en måltid kontra energibehovet för en hel dag hos kvinnor och män (genomsnittsbehovet för en normalaktiv individ). Vissa måltider överstiger hela energibehovet - HELA energibehovet! 

Källa: Washington Post 

Plusmenyer, supersize, kampanjer på ”köp 2 betala för 1”, rabatter osv. 

Idag kan vi beställa mat och snacks i storlekarna small, medium och large. En gång i tiden, dvs bara för 50 år sen, var det en storlek som gällde, oftast det som idag är small (liten). När man då köper en större storlek eller något på kampanj ska det alltså ge ”valuta för pengarna”. Ja visserligen sant, men mer mat och då mer av snabbmat och godis ger absolut ingen valuta för pengarna när vi pratar om din hälsa. 

Har vi en större portion mat framför oss äter vi mer, det har vi sett i flertalet studier. Samma sak gäller glass, snacks och godis.

Portionsrekommendationer och portionsstorlekar

Ibland ser du portionsrekommendationer på livsmedelsprodukter. Rekommendationerna finns för att främja balanserad kost och ser likadan ut för alla livsmedelstillverkare över hela Europa. Däremot är det en stor skillnad på portionsrekommendationer och verkliga portioner som serveras. Det kan skilja sig åt flera hundra kalorier per “portion” mat. Rekommenderade portionsstorlekar på etiketten finns inte endast angivna för ris, pasta och bröd utan även för glass, godis och bakverk. 

Statistiska Central Byrån (SCB) har tagit fram siffror på hur mycket pengar den svenska befolkningen spenderat på godis, läsk och chips. Jämförelsen visar en skrämmande ökning på flertalet miljoner som spenderats på denna typ av mat från år 2000 till år 2019.

Vi spenderar mer pengar på snacks, läsk och godis samtidigt som portionsstorlekar ökar. Här måste vi jobba mot trenden och inte med.

Mvh,

Maria Michael

Ps. På IntensiveKost går vi igenom hur vi kan jobba preventivt mot en mer hållbar och hälsosam livsstil och framtid.


Mer om IntensiveKost

IntensiveKost är en ledande utbildning för blivande kostrådgivare. Vår utbildning är kvalitetssäkrad och efter utbildningen blir man diplomerad kostrådgivare.

Vi har 4,9/5 stjärnor på Trustpilot!

Maria Michael