Frukostinspiration

Acaibowl - en riktig antioxidantbomb!

Acaibowl - en riktig antioxidantbomb!

Jag må vara en sådan person som äter i princip samma sak varje dag, vecka ut och vecka in. Men är det något jag gillar att variera och experimentera med så är det mina frukostar! Här kommer mina favoritfrukostar för dig som behöver inspiration och variation!

Crêpes

Detta kan göras till en enda stor crêpe eller flera små. Personligen föredrar jag en stor! Blanda två ägg, 100 gram äggvita, 100 gram keso, 1 tsk bakpulver och 1 msk fiberhusk eller pofiber i en bunke. Smaksättning har jag varierat, men det har främst varit kanel och sötströ. Jag har även använt flavor drops med smak av bland annat cheesecake, karamell, saffran och banan. The choice is yours! Häll smeten i en stekpanna och stek på låg värme tills den fått ett fast utseende, vik den då på mitten och lägg över på en tallrik. Servera med valfri topping, till exempel frukt, bär, nötter, nötsmör och/eller frön.

French toast

Receptet är detsamma som ovan fram tills att du häller smeten i stekpannan. Addera då önskat antal skivor bröd och stek tillsammans med smeten till de fått en gyllenbrun färg. Servera med valfri topping, förslagsvis lågkalorisylt och jordnötssmör!

Stekt potatis med äggröra

Låter tråkigare än vad det är! Riv potatis på ett rivjärn och stek på medelhög värme tillsammans med lite olja och valfria kryddor. Jag brukar använda grillkrydda eller pommeskrydda. Stek sedan önskat antal ägg tillsammans med keso 4% och salt och peppar. Rör runt under stekningen. Här kan du även tillsätta olika grönsaker så som exempelvis tomat, champinjoner och lök. Supergott och skönt mättande!

 

Ostkaka

Yes you heard me! Ostkaka till frukost, inga konstigheter! Detta recept är hämtat från instagramkontot @fixaformen.

Blanda 1 ägg, 50g äggvita, 1,5dl vaniljkvarg, 200g keso, ½ tsk bittermandelarom och 1 msk fiberhusk i en bunke. Häll sedan i en ugnsform och kör i ugnen på 175 grader i 60 minuter med aluminiumfolie över. Ta sedan av folien och låt stå i ugn ytterligare 20 minuter. Kan med fördel förberedas kvällen innan vid stressigare morgnar, eller förberedas i lugn och ro en avslappnad helgmorgon.

Acaibowl

En riktig vitamin- och antioxidantbomb som går att variera i oändlighet! Mixa 1 msk acai, 1 st banan, 2 dl valfria bär och 1 dl mjölk (vanlig, havremjölk, kokosmjölk, mandelmjölk etc… Välj det du föredrar!) i en mixer. Toppa sedan med valfri frukt, bär, nötter och/eller fröer. Du kan även blanda i smaksättning så som vaniljpulver, lite jordnötssmör eller flavor drops innan du kör ingredienserna i mixern. Personligen tycker jag om att blanda i chiafrön efter att ingredienserna mixats och låta stå kylt över natten. Detta ger lite extra volym, mättnad och dessutom ytterligare näringsämnen och bra fetter!

 Äggmuffins

Mättande äggmuffins som går att variera på många olika vis! Följande recept är för själva basen och ger 5 st äggmuffins.

Blanda 2 ägg, 50g äggvita, och 150g keso i en bunke. Fördela i muffinsformar och kör i ugnen på 175 grader i ca 20 minuter. Tips på smaksättning är exempelvis räkor och dill, tomat och basilika, eller varför inte tacomuffins med nötfärs, majs och paprika? Bara fantasin sätter gränser!

 Gröt

Denna får inte glömmas bort, även om grötfrukosten är vanligt förekommande hos många. Men jag vill dela med mig av mitt recept på en extra krämig och fyllig havregrynsgröt! Koka upp önskad mängd havregryn och vatten i en kastrull på låg värme tillsammans med lite salt. När gröten börjat få en fastare konsistens tillsätter du 1 tsk psylliumfröskal och 100g äggvita, och rör om medan gröten fortsätter koka. Psylliumfröskalen absorberar en del vätska, så du kan behöva tillsätta lite extra vatten (eller mjölk om du föredrar det). Slutligen blandar du i valfri smaksättning, till exempel kanel, kardemumma, saffran, vaniljpulver eller dina favorit flavor drops. Toppa sedan med valfri topping, till exempel frukt, bär, nötter, nötsmör eller en proteinpudding. Personligen föredrar jag mango, jordnötssmör och lågkalori karamellsås!

Vilken blir din nya favoritfrukost?

Med vänlig hälsning,

Ellen Nielsen

P.S. På IntensiveKost går vi igenom vikten av en varierad och hälsosam kosthållning.


Mer om IntensiveKost

IntensiveKost är en ledande utbildning för blivande kostrådgivare. Vår utbildning är kvalitetssäkrad och efter utbildningen blir man diplomerad kostrådgivare.

Vi har 4,8/5 stjärnor på Trustpilot!