Power of mind
Noceboeffekten: Hur negativa förväntningar kan påverka vår hälsa
Vi har alla hört talas om placeboeffekten, där positiva förväntningar kan leda till förbättringar i vår hälsa. Men vad händer när våra förväntningar är negativa? Det är här noceboeffekten kommer in i bilden.
Noceboeffekten innebär att negativa förväntningar kan leda till försämringar i vår hälsa. Det kan inkludera symtom som smärta, illamående och trötthet, även om det inte finns någon fysisk orsak till symtomen. Noceboeffekten kan också spela en roll i utvecklingen av matallergier och känsligheter, och kan påverka vår relation till mat och vår allmänna hälsa.
Hur vet vi att denna effekt finns? Noceboeffekten har studerats kliniskt, där en patients negativa förväntningar på en viss typ av behandling visat sig leda till biverkningar, även om behandlingen i sig är ofarlig. Klassiska exempel är studier där patienter fått sockerpiller och berättade att pillren kan orsaka huvudvärk, som ett resultat rapporterade en betydande mängd patienter huvudvärk trots att sockerpillret inte hade några verkliga medicinska effekter.
Noceboeffekten kan också uppstå utanför kliniska sammanhang, det vill säga även i vardagen. Det är här det blir extra intressant! Till exempel, om en person tror att viss typ av mat kommer att göra dem sjuka, kan de uppleva tex magsmärtor eller illamående efter att ha ätit av det, även om maten är säker och till och med hälsosam.
Eller om en person tror att en viss aktivitet kommer att orsaka smärta, kan de uppleva smärta även om aktiviteten inte är skadlig. Det är viktigt att notera att noceboeffekten inte bara begränsas till fysiska symptom, den kan också manifestera sig i psykologiska symtom som ångest, depression och stress.
Noceboeffekten kan också spela en roll i utvecklingen av matallergier och känsligheter. Till exempel, om en person tror att en viss mat kommer att orsaka en allergisk reaktion, kan de uppleva symtom även om maten faktiskt är säker för dem att äta. Detta kan leda till utvecklingen en känslighet mot x, där personens övertygelse om deras allergi orsakar dem att uppleva allergiska symtom även när de inte är verkligt allergiska mot maten.
Noceboeffekten kan också påverka vår relation till mat och vår allmänna hälsa. Till exempel, om en person tror att en viss mat är "dålig" för dem, kan de undvika den helt och hållet, även om det är hälsosam och näringsrik mat.
När du undviker många olika livsmedel och hela livsmedelsgrupper ökar risken för näringsbrister pga en ensidig och restriktiv kost. Det kan i sin tur påverka hälsan negativt. Att undvika ett livsmedel pga matallergi eller för att du helt enkelt inte tycker om smaken är såklart inte problematiskt. Det är när man plockar bort många livsmedel och hela grupper som risken ökar.
Så, hur kan vi motverka noceboeffekten?
En sak är att förstå att detta fenomen existerar, då kan vi medvetet fokusera mer på positiva förväntningar och undvika negativa förväntningar. Det är viktigt för individer att vara medvetna om sina egna tankar och övertygelser och att utmana dessa när de väl uppstår.
Det är också viktigt att vara ta reda på om de näringspåståenden och hälsopåståenden, oavsett om de är positiva eller negativa, är av evidensbaserad grund. Eller är det missinformation som sprids? Är du osäker? Läs mer om det på livsmedelsverkets hemsida, där finns evidensbaserad information om allt du stoppar i dig.
En viktig del i detta (om du frågar mig) är att jobba aktivt med att sprida korrekt information om mat och göra det på ett positivt och uppmuntrande sätt.
Behöver du hjälp kan du rådgöra med en dietist, nutritionist eller kostrådgivare, som kan hjälpa dig hitta rätt i kostdjungeln.
Mvh,
Maria Michael
Ps. På IntensiveKost går vi igenom informationssökning och hur du kan ta reda på om det du “hört” är sant!
Aspartame sensitivity? A double blind randomised crossover study
The Underestimated Significance of Conditioning in Placebo Hypoalgesia and Nocebo Hyperalgesia