Negativa kalorier
Att ett livsmedel har ”negativa kalorier” innebär att det innehåller färre kalorier än vad kroppen behöver för att smälta dem, vilket rent teoretiskt bör leda till att man skapar ett kaloriunderskott bara av att äta dessa. Det låter ju som rena drömmen, eller hur? Kanske lite för bra för att vara sant tyvärr, då detta påstående inte har någon evidens bakom sig.
Ämnet är inte så välstuderat, men de studier som finns har kommit fram till att det troligen inte finns livsmedel som skapar kaloriunderskott vid konsumtion.
I en studie har man jämfört en vanlig lågkaloridiet med s.k. ”negative calorie diet”, där den sistnämnda då utgörs av livsmedel som sägs innehålla negativa kalorier. Studien är gjord på 37 överviktiga män, och makrofördelningen såg ut enligt följande:
Lågkaloridiet: 15% protein, 55% kolhydrater, 30% fett
Negative calorie diet: 15% protein, 75% kolhydrater, 10% fett
Vid jämförelse av resultaten såg man ingen skillnad mellan de olika grupper på förändringar i BMI eller viktnedgång.
En annan studie har studerat fenomenet negativa kalorier hos kräldjur (Pogona, en sorts ödla), som innan studien fick fasta i 10 dagar för att sedan bli matade med tärnad rå selleri. Man mätte deras metabolism, och efter konsumtion av sellerin mättes energin som försvann till matsmältning, avföring och urin. Man fann att ungefär 33% av den konsumerade måltiden (bestående av selleri) gick åt till matsmältning, 43% utsöndrades vilket kvarlämnade ca 24% av det totala kaloriinnehållet för djuren att använda som energi. Således är alltså selleri inte ett livsmedel med negativa kalorier.
Huruvida en djurstudie är applicerbar på människor går absolut att ställa sig frågande kring, dock menar forskarna att kräldjurens mag- och tarmkanal samt matsmältningsprocess liknar varandra. Studien har även bara tittat på ett livsmedel, men forskarna har gjort vissa antaganden att detta även är applicerbart på andra livsmedel som sägs ha negativa kalorier.
En del använder argumentet att det krävs energi för att tugga maten, och att det skulle kunna skapa ett kaloriunderskott om man tuggar lågkalorilivsmedel ordentligt. Dock har man sett att tugga tuggummi ökar energiförbrukningen med ca 11 kcal/timme, vilket således gör att några sekunders tuggande av ett livsmedel inte kommer göra någon väsentlig skillnad i kaloriförbrukning.
Livsmedel som ofta kommer på tal när man pratar om negativa kalorier är selleri, broccoli, vattenmelon, gurka och sallad, alltså livsmedel med väldigt lågt kaloriinnehåll. Även om teorin kring negativa kalorier troligtvis inte stämmer finns det dock en hel del fördelar med att inkludera dessa livsmedel i samband med viktnedgång. I och med dess låga kaloriinnehåll kan de ge mer volym på tallriken till färre kalorier, vilket kan skapa en större mättnadskänsla. Många av dem är dessutom rika på vitaminer, mineraler och antioxidanter som vi behöver få i oss!
Självklart är det aldrig bra att endast inkludera dessa livsmedel, de ska i så fall utgöra en del av en välbalanserad och näringsrik kost som bidrar med den energimängd individen behöver för att nå sitt uppsatta mål.
Med vänlig hälsning,
Ellen Nielsen
P.S. På IntensiveKost går vi igenom mer om matens termogena effekt och hur den agerar i kroppen.
Några källor:
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJM199912303412718
https://www.oatext.com/testing-the-validity-of-negative-calorie-foods-with-a-reptile-model.php
Gratis PDF - En nybörjares guide till Kost!
En guide för dig som vill lära dig grunderna i kost. I guiden listar vi vilka våra viktiga näringsämnen är och vad de har för funktion.
Ladda ner IntensiveKost guide gratis idag!