Mejeriprodukter - hälsosamt eller inte?
Därför mår du bättre av att skippa mejeriprodukter!
...är inte vad jag ska prata om i detta inlägg. Eller, indirekt kanske. Det är nämligen inte en helt ovanlig rubrik, och mejeriprodukter har i vissa fall fått ett oförtjänt dåligt rykte. Vi matas ständigt med vad som potentiellt kan vara sämre med olika produkter, och mer sällan med vad som kan vara bra. Det som blir problematiskt med dessa rubriker i tidningar, artiklar och bloggar är att de ofta är baserade på folk som har vissa sjukdomar, intoleranser eller het enkelt egna negativa upplevelser. Någon eller några personer kanske får ont i magen eller blir uppblåsta av mejeriprodukter, och drar då slutsatsen att det är dåligt. Men då måste vi tänka; kan det handla om någon intolerans för just dessa personer? Kan det handla om en överkonsumtion? Eller kanske en hastig förändring i kosten?
Är man laktosintolerant ska man undvika mjölkprodukter, då man saknar det enzym som bryter ner laktos (mjölksocker) till mindre molekyler. Detta gör att laktosen blir kvar som en stor molekyl och kan orsaka uppblåsthet, magont och gasbesvär. Man kan vara tillfälligt laktosintolerant om tunntarmen skadats vid t.ex. glutenintolerans (celiaki), då det är i tunntarmen laktosen bryts ner av enzymet laktas. Nedbrytningsförmågan återkommer dock när tunntarmen har läkt. Slutligen kan man även vara mjölkproteinallergiker, vilket innebär att man får allergiska reaktioner av själva proteinet i mjölken. Symtom kan vara exempelvis kräkningar, magsmärtor, diarré och/eller hudreaktioner.
Man kan också reagera på mejeriprodukter om man under längre tid uteslutit dem. Då produceras nämligen mindre mängd av det nedbrytande enzymet laktas, vilket kan göra att man upplever obehag så som gaser och uppblåsthet när man börjar konsumera mejerier igen. Ett tips här är att långsamt återinföra dem igen!
Det finns de som väljer laktosfritt i tron om att det är mer hälsosamt, stämmer det?
Nej, det som skiljer laktosfria produkter från icke laktosfria är att man tillsatt enzymet laktas i de laktosfria produkterna, då det hjälper kroppen att bryta ner laktosen för de som saknar enzymet. En del av laktosen filtreras även bort i processen, men inte allt. Utöver det är laktosfria och icke laktosfria produkter väldigt lika varandra, och ingen av dem bidrar med mer eller mindre hälsosamma effekter.
Att vissa personer upplever mag- och tarmbesvär vid konsumtion av mejeriprodukter innebär inte att det automatiskt blir ett dåligt livsmedelsval för alla. Mejerier innehåller en hel del viktiga näringsämnen! Så som kalcium, fosfor, vitamin B12 och B2. Mjölk är ofta berikat med vitamin D, vilket många får i sig för lite av. Utesluter man mejerier helt kan man eventuellt få brist på en eller flera av dessa, om man inte får i sig dem från andra livsmedel.
Men visst finns det saker att se upp för även med mejeriprodukter. I smaksatta produkter kan det i många fall finnas en hel del socker, och mejeriprodukter innehåller till största delen mättat fett och mindre av det omättade fettet. Då kan det vara bra att kolla på innehållsförteckningen, och välja produkter utan tillsatt socker, samt produkter med lägre fetthalt. Ett tips är att kolla efter nyckelhålsmärkningen, då det innebär att produkten innehåller mindre fett och socker. Man kan också välja naturell yoghurt/fil eller liknande produkt, och smaksätta det själv med olika bär och frukter. Då får du i tillägg i dig massor med vitaminer, mineraler och antioxidanter! Det handlar helt enkelt om att göra smarta val när det gäller mejeriprodukter, inte nödvändigtvis utesluta dem helt.
Självklart handlar det också om mängd, precis som med allt annat så bör mejerier konsumeras i en lagom mängd, men har väl sin plats i en balanserad och sund kosthållning. Din hälsa går inte under för att du använder matlagningsgrädde någon gång då och då, men det kanske inte ska utgöra en stor del av din kosthållning.
Många av de negativa påståenden som cirkulerar kring mjölk- och mejeriprodukter och gäller i de flesta fall personer som har någon form av sjukdom eller intolerans. Detta nämns dock sällan, kanske i förbifarten eller något otydligt, vilket kan göra att man uppfattar mejerier som generellt dåligt för alla. Så är inte fallet! Vi behöver se till det större sammanhanget snarare än enskilda livsmedel. Äter vi varierat och balanserat kan vi med gott samvete konsumera mejeriprodukter i lagom mängd. Är du laktosintolerant? Då finns det ett stort utbud av laktosfria produkter att välja mellan!
Med vänlig hälsning,
Ellen Nielsen
Mer om IntensiveKost
IntensiveKost är en ledande utbildning för blivande kostrådgivare. Vår utbildning är kvalitetssäkrad och efter utbildningen blir man diplomerad kostrådgivare.
Vi har 4,8/5 stjärnor på Trustpilot!
Gratis PDF - En nybörjares guide till Kost!
En guide för dig som vill lära dig grunderna i kost. I guiden listar vi vilka våra viktiga näringsämnen är och vad de har för funktion.
Ladda ner IntensiveKost guide gratis idag!